Uitschakelen elektronische autobeveiliging makkelijk

13 maart 2015

Voor het eerst in tien jaar is de diefstal van auto’s toegenomen. De toename komt vooral doordat de elektronische beveiliging van de auto tegenwoordig gemakkelijk uitgeschakeld kan worden. Vorig jaar werden 11.761 personenauto’s gestolen, 365 auto’s oftewel 3,2 procent meer dan in 2012. De dieven hebben het vooral voorzien op jonge auto’s (tot drie jaar oud). Dat meldde de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) vrijdag. Het percentage auto’s dat na diefstal werd teruggevonden, daalde van 46 procent naar 43 procent. Het aantal diefstallen van bestelbusjes is vorig jaar ook toegenomen, met 14,7 procent tot 2501. ‘Het type autodief is aan het veranderen. De gelegenheidsdief heeft plaatsgemaakt voor internationaal opererende criminele groepen’, zei AVc-directeur Titus Visser vrijdag.

‘Zo’n bende bestaat uit jongens die de auto openbreken, jongens die de software van de motor en de elektronische beveiliging kraken en weer anderen die de papieren vervalsen en de auto’s doorverkopen.’ Is het openbreken van de auto een kwestie van seconden, het starten en stelen duurt vervolgens hooguit enkele minuten, aldus Visser. Criminelen gebruiken daarbij een laptop en een zogenoemde OBD-stekker die ze onder het dashboard inpluggen, net zoals monteurs in een garage doen om de boordcomputer uit te lezen. De dief kraakt vervolgens de code van de startonderbreker en eventuele alarmsystemen.

Het gevolg van deze verandering is dat deze internationaal opererende criminele organisaties zich vooral richten op jonge auto’s uit het hogere segment waardoor de schadelast als gevolg van diefstal over de laatste jaren explosief gestegen is.