De meerwaarde van een terugvindsysteem

19 augustus 2020

Begin 2016 heeft Kiwa/SCM een nieuwe beveiligingsklasse in het leven geroepen; TV01. Deze klasse bestaat uit een bonte verzameling van systemen waarbij er geen eisen worden gesteld aan de gebruikte technologie, maar waarbij slechts het terugvindpercentage belangrijk is. De afkorting TV01 is afgeleid van het woord Terugvindsysteem. Clifford is gespecialiseerd in het beveiligen van voertuigen en beschikt ook over een eigen terugvindsysteem in de TV01 klasse. De Secret Service Europe, kortweg SSE, beschikt over een interne stroomvoorziening en hoeft daardoor niet aangesloten te worden op de accu van de auto. Daarnaast beschikt het over verschillende technologieën waarmee het systeem opgespoord kan worden in geval van diefstal. Bij de auto’s met het hoogste diefstalrisico wordt een terugvindsysteem vaak door de verzekeraar gevraagd als aanvulling op een actief voertuigvolgsysteem. Deze systemen vullen elkaar namelijk bijzonder goed aan omdat zij op verschillende manieren werken en communiceren.  

Vorige week nog werd de meerwaarde van ons terugvindsysteem duidelijk. Onze alarmcentrale werd in vroege ochtend gebeld door de eigenaar van een Range Rover waarvan afgelopen nacht de auto gestolen was. De auto was op verzoek van de verzekeraar voorzien van een actief voertuigvolgsysteem met aanvullend ons Secret Service Europe terugvindsysteem. Helaas bleek al snel dat het fabrieks voertuigvolgsysteem gesaboteerd was, maar het aanvullende terugvindsysteem zat dermate diep verborgen in de auto dat deze niet gesaboteerd kon worden.

Clifford werkt samen met een Particulier Opsporings Bureau (‘POB’) dat gespecialiseerd is in het opsporen van gestolen voertuigen. De POB beschikt over diepgaande kennis van het terugvindsysteem en de beschikbare technieken waarmee de auto opgespoord kan worden. Zodra zij de auto weten te lokaliseren, gaat er een team ter plaatse om de auto fysiek te lokaliseren. Zodra de auto daadwerkelijk gevonden is, wordt de politie geïnformeerd en wordt de auto bewaakt totdat deze veiliggesteld is. Een geruststellende gedachte.

In dit specifieke geval wist de POB de auto binnen enkele uren op te sporen in een woonwijk in Diemen, waardoor de auto dezelfde avond nog door de politie veiliggesteld kon worden. Het kenteken van de auto was inmiddels vervangen. Dit wijst erop dat we met professionele autodieven te maken hebben. Uiteindelijk is de auto nagenoeg onbeschadigd afgeleverd bij de rechtmatige eigenaar.