Gedrag automobilisten verschuift: steeds vaker spelen met telefoon

18 mei 2020

Steeds meer automobilisten zijn gevaarlijk in de weer met hun telefoon terwijl ze zich in het verkeer begeven. Het instellen van de navigatie op de weg, spelen van games en opzoeken van muziek neemt hand over hand toe. Bron: https://www.ad.nl

Als een bestuurder drie seconden niet naar de weg kijkt, is zijn auto met een snelheid van 100 kilometer per uur toch al zo’n 83 meter verder. Een recept voor ongelukken als je dan met je telefoon bezig bent. Toch blijkt uit tweejaarlijkse Interpolis Barometer van onderzoeksbureau SWOV dat steeds meer automobilisten met hun telefoon link bezig zijn in het verkeer.

Vooral jongere autobestuurders schuwen niet om hun telefoon sowieso te gebruiken tijdens het rijden. Bij de leeftijdsgroep 25 tot en met 34 jaar gaat het om bijna 75 procent. De helft van alle automobilisten maakt zich daaraan schuldig, ongeveer gelijk aan twee jaar eerder.De boete voor een autobestuurder die tijdens het rijden zijn mobiele telefoon vasthoudt, bedraagt 240 euro. Kennelijk schrikt dat nog onvoldoende af.