BVB wil verzekeringsbranche wakker schudden

3 september 2015

Nederlandse leveranciers van alarm- en voertuigvolgsystemen hebben de nieuwe Branchevereniging Voertuig Beveiliging (BVB) opgericht. Clifford is één van de initiatiefnemers voor deze branchevereniging. Met informatie omtrent volg- en antidiefstalsystemen wil de BVB de verzekeringsbranche wakker schudden.
De afgelopen drie jaar steeg de schadelast door inbraak in- en diefstal van jonge auto’s tot drie jaar van 40 miljoen naar bijna 100 miljoen Euro. Terwijl dieven steeds gespecialiseerder te werk gaan, weten Nederlandse verzekeraars nauwelijks wat de nieuwste eisen zijn op het gebied van voertuigbeveiliging, meent de BVB.

In 2014 bedroeg de schade voor de categorie personenauto’s van drie jaar en jonger alleen al 96 miljoen Euro, een stijging van 257 procent ten opzichte van 2011, zo berekende het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). Met name de diefstal van accessoires en navigatiesystemen loopt de spuigaten uit. Personenauto’s van 2 tot en met 5 jaar oud worden vaak door criminele organisaties gestolen.

Hoewel het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit met het VbV-SCM keurmerk steeds zwaardere eisen stelt voor startonderbrekers, alarmsystemen en voertuigvolgsystemen, is dit nog nauwelijks bekend bij iedereen. Zo is sinds 1 januari jamming detectie met startonderbreking verplicht voor duurdere auto’s met een voertuigvolgsysteem, maar daar is nog nauwelijks ruchtbaarheid aan gegeven. Dat terwijl uit onderzoek blijkt dat auto’s met een dergelijk systeem 74 procent minder vaak worden gestolen. Tevens is het sinds die datum verplicht dat alarmsystemen welke achteraf worden geïnstalleerd voorzien zijn van een eigen autorisatie om de externe startonderbreker uit te schakelen.

De nieuwe branchevereniging wil iedere betrokkene hierop wijzen en fungeren als informatiebron. ,,Ons doel is om als serieuze en professionele sparringpartner in de beveiligingsbranche mee te denken en te werken aan nieuwe regelgeving,” stelt Voorzitter Gerard Klein. ,,We willen verzekeraars helpen in de aanpak van voertuigcriminaliteit en bij het beperken van de schadelast.”

De BVB bestaat inmiddels uit de bedrijven Allsetra, Autosound, Clifford Electronics Benelux, Dometic Benelux, East Innomotive /Autonorm, Faringwell, Mobile RED Nederland, Rho-Delta Automotive & Consumer Products, Technocon en United Carshops.