Auto van de Toekomst

25 november 2013

De auto van de toekomst gaat rijden!

Als het aan de overheid ligt ontwikkelt Nederland zich tot een internationale proeftuin voor duurzame mobiliteit. En gaat de ‘auto van de toekomst’ echt rijden.TNO en het Ministerie van Rijkswaterstaat voeren in dit kader een proef uit. Een intelligente sensor in een Passat moet meteorologische en verkeersgegevens verzamelen zodat het mogelijk wordt om gedetailleerde en betere verkeersinformatie te leveren. Dit leidt dan weer tot minder ongevallen en files.

Systemen van Clifford

De systemen die zijn ingebouwd, zijn afkomstig van Clifford. De auto krijgt het anti-ongevallensysteem Mobileye. Deze kan de situatie op de weg intelligent analyseren en de afstand tot voorliggers meten. De Mobileye camera werd ook aangesloten op een aantal sensoren in de auto, zoals de remmen, de snelheidsmeter, de verlichting en de ruitenwissers. Ook krijgt de auto een voertuigvolgsysteem van TraceNet. Dit systeem geeft de locatie van ieder meetpunt via GPRS door aan een softwareplatform.

Realtime zicht op verkeer

Door de combinatie van deze sensoren en de communicatiehardware, is het mogelijk om realtime te zien wat de verkeerssituatie op een locatie is: regent het? Wordt er veel geremd? Wat is de gereden snelheid? Hoe is het zicht? Wordt er met verlichting gereden? Deze gegevens worden realtime in een database gezet. Op een online platform kan men de gegevens inzien. Vervolgens kunnen er modellen gebouwd worden waarmee tegemoetkomend en achteropkomend verkeer ook realtime gewaarschuwd wordt voor bijvoorbeeld mist, gladheid, neerslag of files.

Meer weten?

Op de site van het ministerie leest u meer over dit onderwerp.
U kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen. Wij vertellen u graag meer over dit project.